Project- en procesbegeleiding

Project- en Procesbegeleiding

Eigenlijk ben ik heel mijn cariëre al bezig met project- en procesbegeleiding bij verschillende organisaties. De laatste jaren is dit met name in de zorg en met name innovatie processen en projecten.

Procesbegeleiding

Mijn ervaring in procesbegeleiding ligt met name op het gebied van innovatie. Het begeleiden van innovatieprocessen komt overeen met het begeleiden van veranderprocessen. Innovatie brengt tenslotte altijd verandering teweeg. Een van de processen waar ik nu nog mee bezig ben is het innovatiever maken van de organisatie, het innovatiepotentieel van de zorgmedewerkers activeren. Dit is een proces dat uit meerder onderdelen bestaat welke ik allemaal begeleid zoals;

  • Verschillende Hackathons (het organiseren van de hackathons en de procesbegeleiding)
  • Verschillende inspiratie voor innovatie workshops geregeld en gegeven.

Eén van de voorwaarde die we gesteld hebben is dat elke workshop, hackathon of sessie medewerkers moet inspireren om zelf to actie over te gaan. Daarnaast moet het vooral ook leuk zijn en de waarde van innoveren moet duidelijk zijn. Natuurlijk ga je dit soort activiteiten niet zo maar los organiseren. Hier ligt een visie en een grotere aanpak onder waarin ik SDW heb mogen adviseren.

Projectbegeleiding

Voor alle projecten die ik leid (en heb geleid) heb ik de nodige projectplannen geschreven en planningen bepaald. Tijdens de projecten informeer ik opdrachtgever en stuurgroep door middel van voortgangsrapportages. Daarnaast werk ik nauw samen met de projectgroep en verschillende partners en leveranciers. Bij de voorbereidingen van een project hoort ook het samenstellen van die projectgroep. Belangrijk daarbij is dat je de juiste mensen aan tafel hebt zitten. De enthousiastelingen, maar ook de juiste disciplines. Een project leiden betekent namelijk niet alleen jezelf aan de planning houden, maar ook het creëren van draagvlak. Dit doe je door goed te luisteren, de juiste mensen te selecteren voor een project en goed te communiceren over het project. Communicatie is essentieel. Vanaf de start van een project ben je al bezig met de adoptie. Doe je dit niet, wordt na de implementatie het borgen een stuk moeilijker. Een goede samenwerking met de afdeling communicatie is hierbij dus ook belangrijk.

Voor mij persoonlijk is het samenwerken met al die verschillende disciplines één van de leukste facetten van het leiden van projecten!

project- en procesbegeleiding

SDW

Bij SDW ben ik de projectleider (geweest) van verschillende stichtingsbreede projecten. Allemaal met een ‘ICT tintje’ waaronder de projecten:

  • Selectie en implementatie van een nieuw elektronische cliënten dossier (ECD)
  • De implementatie van een cliënten portaal en een Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO)
  • De overstap en implementatie van Office 365
  • De selectie en implementatie van een elektronische voorschrijf systeem (EVS)

Groenhuysen

Bij Stichting Groenhuysen heb ik het innovatieve project ‘Zorg op afstand’ begeleid.  In dit geval valt onder Zorg op afstand beeldzorg via een beeldscherm.

St. Groenhuysen is een organisatie die zich met name richt op de ouderenzorg in de Regio Roosendaal, Rucphen en Halderbergen. Zowel intra- als extramuraal.

Fastware

Bij Fastware heb ik voor verschillende klanten ook het projectmanagment uitgevoerd. Je maakt de vertaalslag tussen programmeur, webdeveloper en klant. Het schrijven van de projectplannen, het maken van de tijdsplanning en het coördineren van de bouw van de website behoorden net als het overleg met klanten, webdevelopers en programmeurs tot mijn taken. Maar ook het testen en het live gaan van de website behoorden tot mijn verantwoordelijkheden als projectmanager. Het projectmanagement bij Fastware was met name gebaseerd op de Waterfall-methode.

Fastware is een webdevelopment bedrijf dat alleen geheel op maat websites maakt op basis van een eigen ontwikkeld CMS. Informatieve websites, maar ook e-commerce websites en veiling websites.

Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen op het gebied van project- of procesmanagement? Aarzel niet en neem contact met mij op!